entillvaroblandondska.blogg.se

Varning

Publicerad 2014-05-13 11:25:30 i Allmänt,

Beslut: Anstalten ...... beslutar att tilldela klienten en varning jml. 12 kap 1 fängleselagen.

Bakgrund:
Klienten rapporterades 201X-XX-XX för våld eller hot mot tjänsteman. Av redogörelser framgår att klienten under aktuell dag anvisades en plats på annat anstaltshus på anstalten ....
Vid förflyttningen motsätter sig klienten först verbalt. När klienten upprepade tillfällen får förklarat för sig att han skall förflyttas svarar klienten att han aldrig kommer gå ut  på den nya avdelningen och det enda alternativet som är kvar för honom är "ISOL". I samband med att medföljande personal tar tag i klienten för att förflytta honom följer han till en början med. Efter en stund börjar han göra fysiskt motstånd, vägrar gå dit han blir anvisad och börjar kränga med kroppen. Klienten läggs ner på marken, fängslas för att undvika att situationen eskalerar och transporteras därefter till avskildheten.
 
I förhör 201X-XX-XX får klienten frågan om rapporten stämmer varvid han svarar, "-ja, den stämmer, det här var det dummaste jag har varit med om.". Därefter får han frågan, "-har du något ytterligare som du vill tillföra?", varvid han svarar, "-Jag hoppas att de inte försöker igen, men jag tror kvinspen och jag är överens och jag utgår ifrån att det inte blir någon åtgärd på detta."
 
Skäl till beslut:
Av 4 § fängelseförordningen, (2010:2010), framgår att en intagen som bryter mot de föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten får tilldelas en varning.
Av allmänna råd till 12 kap. 1§ fängelselagen, (2010:610) i FARK Fängelse framgår bland annat att en intagen bör varnas som under verkställigheten gjort sig skyldig till våld eller hot mot tjänsteman.
 
Utifrån en samlad bedömning finner anstalten ....... det styrkt att klienten brutit mot de föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten. Detta genom att ha vägrat följa personals anvisningar om att förflyttas inom anstalten, att ha gjort fysiskt motstånd när förflyttningen skulle verkställas genom att bland annat ha krängt med kroppen. Detta till den grad att närvarande personal var tvungen att lägga ner klienten på golvet och förse honom med handfängsel. Förloppet är rapporterat av flera. Vad klienten uppger vid förhör föranleder ingen annan bedömning. Klienten skall tilldelas en varning jml. 12 kap 1§ fängelselagen, (2010:610). Vad som framkommit i utredningen kan senare ligga till grund för bedömning av frågan om villkorlig frigivning.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela